Passivhus VS Aktivhus

Vi vet alle at vi har står overfor til dels store miljøproblemer, både i Norge og i verden forøvrig. Vi har dessverre latt det gå så langt at det er ikke lengre nok å stole på at stat og storindustrien løser problemet. Det er heller ikke nok at vi som privatpersoner sørger for å kildesortere og kjøpe en Tesla. Vi må ta større grep og ved å se på de mulighetene som ligger i ny byggeteknologi, kan vi virkelig skape resultater.

De siste 20 årene har det kommet en rekke nye byggemetoder som alle fokuserer på hvordan vi kan ta vare på miljøet. Nå er det ikke tvil om at nullhus vil være det aller beste, men det er dessverre ikke slik at alle kan bygge nullhus i dag. Slike hus krever mye planlegging, og uten den riktige tomten blir det vanskelig å gjennomføre. I tillegg kan man ikke overse det faktum at det er ingen rimelig byggeteknikk. Det finnes dog to andre byggeteknikker som man kan vurdere om man er sitt miljøansvar bevisst.

Det koster å være miljøvennlig

Uansett om du velger å gå for passivhus, aktivhus eller nullhus, må du være oppmerksom på de økte kostnadene. Du vil på sikt få igjen mye av pengene gjennom lavt energiforbruk, men du vil trenge noen ekstra kroner i budsjettet før du starter. Nå kan du selvsagt spinke og spare i flere år, og du må selvsagt huske å søke om alle kommunale og statlige tilskudd, men om du ikke har tid til å vente, kan du jo prøve lykken på et nettcasino. I dag spille mange tusen nordmenn spilleautomater på nett hver uke, og flere av dem har vunnet enorme summer. Automater som Mega Fortune Dreams og Hall Of Gods har enorme progressive jackpotter som betaler ut titalls millioner kroner. Noen må jo vinne, og det er jo ingen grunn til at det ikke kan være deg.

Passivhus

Passivhus er en byggestandard som ble utviklet i Tyskland på slutten av 1980-tallet. Tanken er å redusere byggets totale energiforbruk ved ekstra isolering og bruk av passiv varme. På det meste kan et passivhus redusere sitt eget energiforbruk med opptil 90%. Det er en fantastisk besparelse som løper gjennom hele husets levetid. Det vil si at man ser på det totale energiforbruk fra man bygger, til huset levetid er over. Materialbruk er derfor en viktig faktor ved bygging av passivhus. Man ser både på hvordan materialene blir utvunnet og hvor lite vedlikehold de vil trenge. Konseptet har slitt med å oppnå suksess i Nord-Amerika og andre deler av verden, men det er meget populært i Europa, hvor vi i dag har mer enn 25.000 bygg som alle har oppnådd sin passivhus-standard. Hele grunntanken med et passivhus er at det ikke skal kreve mer energi enn det selv kan bruke fra byggestart til husets levetid er over.

Aktivhus

Denne byggeteknikken har mange likhetstrekk med passivhus og både isolasjon, lufttetthet og optimal utnyttelse av solvarme er viktige faktorer. Hvor teknikken skiller seg fra aktivhus, er når det kommer til den utstrakte bruken av naturlig lys og ventilasjon. Aktivhus-standarden ble faktisk utviklet av verdens største produsent av takvindu, Velux. Velux innså tidlig at passivhus og andre miljøhus ville bli en naturlig del av framtidig byggeteknikker. Dermed måtte de gjøre noe for å redde sitt eget selskap, og hva er vel mer naturlig enn å utvikle sin egen standard? Aktivhus ser på mulighetene som ligger i utstrakt bruk av nettopp egenproduserte velux-vinduer.

Ved å benytte Velux-vinduer i både vegger og tak, sørger man for både oppvarming, langt bedre luftkvalitet enn man får i passivhus og mer naturlig lys, som igjen sparer mye energi. Nå kan selvsagt ikke aktivhus isoleres like godt som et passivhus fordi man bruker mye vinduer. Bygget vil derfor trenge en form for fornybar energi, som solcellepanel eller jordvarmepumper.